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To: Danilo Cardona
Director, Office of Compliance and Enforcement

Date: May 8, 2002
Subject: Meaning of “intentionally identify” in 45 CFR 1608.4(a)

You asked for an opinion from this Office regarding whether an LSC grantee
employee’s use of his or her title/affiliation on campaign literature in non-partisan
elections “intentionally identifies” the grantee with the employee’s campaign in violation
of 45 CFR Part 1608.4(a).

Background

As you have presented the situation, the Deputy Director of Passaic County Legal
Aid Society, an LSC grantee, is running for an “At-large” seat for a local government
council. You have indicated that this is a non-partisan elective public office.' Campaign
literature distributed by the employee contains the following statement: “He manages a
multi-million dollar budget as the Deputy Director of Passaic County Legal Aid.”

Question Presented

You inquire whether the use of the candidate’s title and affiliation with his LSC
grantee employer is a violation of 45 CFR Part 1608.4(a), which provides, in relevant
part, that:

No employee shall intentionally identify the Corporation or a recipient
with any partisan or non-partisan political activity, or with the campaign
of any candidate for public or party office.

! You have indicated that the employee is running for a non-partisan elective office. We take this assertion
at face value and this Opinion does not address whether or not the elective office the attorney seeks is, in
fact, nonpartisan and assumes that the employee is not in violation of section 1608.5(c), which prohibits
grantee staff attorneys from being candidates for partisan elective public office. You may wish to be
aware, however, of recent guidance from the Office of Special Counsel, the agency responsible for
monitoring Hatch Act compliance for Federal and State and local government employees, which cautions
that state and local laws which designate elections and offices as non-partisan “create only a rebuttable
assumption that an election is nonpartisan” and that [e]vidence showing that partisan politics actually enter
the campaigns of the candidates . . . may transform a nonpartisan election into a partisan one.” Office of
Special Counsel Advisory Letter of January 16, 2002, re: OSC File No. AD-01-0064.
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Brief Answer

No, the listing of title and affiliation of current employment on campaign
literature for informational purposes does not “intentionally identify” the grantee with the
employee’s campaign and, therefore, does not constitute a violation of 45 CFR 1608.4(a)

Analysis

As noted above, section 1608.4(a) of LSC’s regulations prohibits employees (of
the Corporation or of grantees) from “intentionally identify[ing] ... a recipient with any
partisan or nonpartisan political activity, or with the campaign of any candidate for public
or party office.” This provision implements section 1006(e)(1) of the LSC Act, which
contains the same prohibition. Nowhere in the Act or the regulation, however, is the
phrase “intentionally identify” defined, nor is the term discussed in the preamble to the
regulation in which this provision was adopted (41 FR 25900, June 23, 1976).

In the absence of other direction on what actions constitute “intentional
identification” of a program with a political activity or campaign, the longstanding OLA
interpretation of section 1608.4(a) has been that it is intended to refer to such actions
which would make it appear that the program itself was engaged in political activities
(partisan or non-partisan) or that the program supported or endorsed any candidate for
public office. See, e.g., Letter of August 31, 1981, from Linda Perle, Assistant General
Counsel, LSC, to Ellen Smith, Director, Piedmont Legal Services. Although there have
been only a few opinions on the subject, they have consistently found an employee’s
listing of his or title and affiliation for informational purposes on his or her campaign
literature for nonpartisan office does not constitute “intentional identification” of the
program with the campaign.

Most recently, this Office issued an Opinion to OCE, dated December 14, 2000,
which reiterated this conclusion.”? That opinion, quoting from a September 18, 1981
Office of General Counsel Opinion issued to Douglas Rogers, Executive Director of the
Legal Aid Society of Columbus, stated:

It would be improper, for example, for an employee to state or imply, by
words, pictures, or otherwise, that the Corporation or a program endorses
particular political views or candidates[,] . . . a candidate may properly
indicate that he or she is employed by a program where such information

2 We note that your memorandum indicated that you could find no opinions on point. We are providing

another copy of the December 14, 2000, opinion, along with copies of the External Opinions from 1981 for

your reference. We note also, regarding the May 21, 1980 Opinion to which you refer in your inquiry, that

OLA could not locate a copy of this Opinion, nor did OCE have a copy. However, as the Opinions cited

and relied upon in this Opinion, which are more recent than the 1980 Opinion, are clearly on point, OLA

believes that the 1980 Opinion is irrelevant to the inquiry. -4
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is intended to provide the electorate with basic background information on

the candidate.

See also, Letter of August 31, 1981, from Linda Perle, Assistant General Counsel, LSC,
to Ellen Smith, Director, Piedmont Legal Services (“campaign literature should use the
name of the program for identification purposes only”).

Attachments

cc: D. Richardson

mcondray@]lsc.gov
(202) 336-8817

Very truly yours,

VUG b

Mattie C. Condray

Senior Assistant General Counsel
Office of Legal Affairs

Victor M. Fortuno
General Counsel

Office of Legal Affairs
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To: William Sulik, Office of Compliance and Enforcement

From: Dawn M. Browning, Assistant General Counsel
Date: 12/14/00

Subject: Inquiry Regarding 45 C.F.R. §1608.4(a)

cc: Vic Fortuno, General Counsel

Danilo Cardona, Director, Office of Compliance and Enforcement

On December 14, 2000, you inquired of the Office of Legal Affairs whether it would
violate 45 C.F.R. §1608.4(a) for an employee of a recipient who was running for re-election for
public office to list his/her employer as “[name of recipient] Legal Aid Society.” Section
1608.4(a) prohibits an employee of a recipient from intentionally identifying the Corporation or a

recipient with any partisan or nonpartisan political activity, or with the campaign of any
candidate for public or party office.

By way of background, you indicated that the employee relevant to this inquiry is not a
“staff attorney” as defined by the LSC Regulations, and he was already an elected official at the

time he was hired, so his current re-election campaign does not implicate violations of other
sections of Part 1608, such as §1608.5(c).

The answer to your inquiry is that it is not a violation of §1608.4(a) for a candidate to
merely identify himself/herself as an employee of a particular recipient. I am attaching for your
review a copy of an Office of General Counsel opinion issued to Douglas Rogers, Executive

Director of the Legal Aid Society of Columbus, on September 11, 1981, which directly answers
your question. The opinion states that while

It would be improper, for example, for an employee to state or imply, by words,
pictures, or otherwise, that the Corporation or a program endorses particular
political views or candidates|,] . . .a candidate may properly indicate that he or she
is employed by a program where such information is intended to provide the
electorate with basic background information on the candidate.

I hope this information adequately answers your inquiry. If you need any further
assistance with respect to this issue, please do not hesitate to contact us.



